Kurczak curry po tajsku wersji ketogenicznej (910kcal)

Z tęsknoty za Tajlandią dzisiaj przepis na kurczaka w żółtym sosie curry, przygotowanym na mleku kokosowym, z warzywami i ryżem z kalafiora.

Danie można dowolnie zmieniać. Według własnego gustu można sos mniej lub bardziej doprawić chili, użyć innych warzyw i innego rodzaju mięsa.

Makro jeden porcji:

  • Białko: 54 g
  • Tłuszcz: 70 g
  • Węglowodany: 21 g

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g mięso z piersi z kurczaka
  • 400 g mleczko kokosowe
  • 300 g kalafior
  • 100 g papryka słodka
  • 100 g cebula
  • 50 g masło klarowane do smażenia
  • 30 g żółta pasta curry
  • 2 szt ząbek czosnku
  • sól, pieprz, chili, suszona trawa cytrynowa
  • sok z limonki
  • liście pietruszki

Przepis:

  • pierś z kurczaka umyj, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski
  • do miski z mięsem dodaj pastę curry, sok z limonki, przeciśnięty czosnek oraz wszystkie przyprawy - dokładnie wymieszaj i odstaw
  • na patelni rozpuść połowę masła klarowanego (25g) i podsmaż pokrojonoą w piórka cebulę
  • teraz dodaj zamarynowanego kurczaka i podsmaż wraz z marynatą kilka minut
  • uważaj aby pasta curry się nie przypaliła
  • następnie dodaj mleczko kokosowe i kawałki papryki, wymieszaj i podsmaż przez kolejne kilka minut
  • kalafior dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach
  • na innej patelni rozpuść drugą połowę masła klarowanego (25g)
  • tarty kalafior przekładamy do patelnię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut
  • połącz sos z kalafiorem i udekoruj porcję pietruszką