Krewetki w kremowym sosie z czosnkiem i makaronem z cukinii Keto / Low Carb (700kcal)

Makro jeden porcji:

  • Białko: 41 g
  • Tłuszcz: 54 g
  • Węglowodany: 15 g

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g krewetki
  • 300 g cukinia
  • 100 g śmietanka 30%
  • 60 g masło
  • 60 g mascarpone
  • 50 g pomidorki koktajlowe
  • 4 szt ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • chili
  • natka pietruszki

Przepis:

  • przygotuj cukinię za pomocą specjalnej obieraczki lub tarki spiralnej
  • cukinię posól i odstaw na kilkanaście minut, aby pozbyć się nadmiaru wody
  • rozgrzej masło na patelni z grubym dnem
  • dopraw krewetki solą, pieprzem, a następnie podsmaż na dużym ogniu, aż będą różowe, 1-2 minuty z każdej strony, w zależności od wielkości krewetek
  • zdejmij krewetki z patelni
  • następnie dodaj czosnek, delikatnie smaż przez około minutę
  • dodaj śmietanę i mascarpone ciągle mieszając aż wszystkie składniki się połączą
  • wrzuć makaron do sosu, a następnie dodaj krewetki
  • udekoruj posiekaną natką pietruszki