Krewetki na maśle z czosnkiem i makaronem z cukinii

Ważne, żeby krewetki były dobrze przyrządzone. Muszą być jędrne, dobrze przyprawione i nie przesmażone, bo stają się gumowate. W tym przepisie zapraszam na krewetki smażone na maśle z czosnkiem i makaronem cukinii.

Makro jeden porcji:

  • Białko: 39 g
  • Tłuszcz: 43 g
  • Węglowodany: 11 g

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g krewetki
  • 300 g cukinia
  • 100 g masło
  • 4 szt ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • chili
  • natka pietruszki

Przepis:

  • przygotuj cukinię za pomocą specjalnej obieraczki lub tarki spiralnej
  • cukinię posól i odstaw na kilkanaście minut, aby pozbyć się nadmiaru wody
  • rozgrzej masło na patelni z grubym dnem
  • następnie dodaj posiekany czosnek, delikatnie smaż przez około minutę
  • opcjonalnie dodaj chili
  • dopraw krewetki solą, a następnie podsmaż na dużym ogniu, aż będą różowe, 1-2 minuty z każdej strony, w zależności od wielkości krewetek
  • podawaj od razu z natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem