Krewetki na maśle z czosnkiem i makaronem z cukinii
Ważne, żeby krewetki były dobrze przyrządzone. Muszą być jędrne, dobrze przyprawione i nie przesmażone, bo stają się gumowate. W tym przepisie zapraszam na krewetki smażone na maśle z czosnkiem i makaronem cukinii.
Makro jeden porcji:
- Białko: 39 g
- Tłuszcz: 43 g
- Węglowodany: 11 g
Składniki na 2 porcje:
- 400 g krewetki
- 300 g cukinia
- 100 g masło
- 4 szt ząbek czosnku
- sól i pieprz
- chili
- natka pietruszki
Przepis:
- przygotuj cukinię za pomocą specjalnej obieraczki lub tarki spiralnej
- cukinię posól i odstaw na kilkanaście minut, aby pozbyć się nadmiaru wody
- rozgrzej masło na patelni z grubym dnem
- następnie dodaj posiekany czosnek, delikatnie smaż przez około minutę
- opcjonalnie dodaj chili
- dopraw krewetki solą, a następnie podsmaż na dużym ogniu, aż będą różowe, 1-2 minuty z każdej strony, w zależności od wielkości krewetek
- podawaj od razu z natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem