Kotlety mielone z boczkiem w sosie pomidorowym Keto / Low Carb (840kcal)

Ketogenicy nie muszą również rezygnować z kotletów mielonych, wystarczy wymienić kilka składników. W tym przepisie bez bułki i panierki, ale za to z dodatkiem podsmażonej cebulki i boczku.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 56 g
  • Tłuszcz: 66 g
  • Węglowodany: 7 g

Składniki na dwie porcje:

  • 400 g mięso mielone z łopatki wieprzowej
  • 100 g cebula
  • 60 g boczek surowy
  • 50 g smalec (kotlety wciągną około połowy i tyle zostało policzone w makro)
  • 15 g czosnek
  • 10 g oliwa z oliwek
  • 1 szt jajko
  • 400 g pomidory w puszce (1 puszka)
  • 50 g tarty parmezan
  • liście pietruszki
  • sól i pieprz
  • papryka słodka

Przepis:

  • wrzuć na rozgrzaną patelnię pokrojony na małe kawałki boczek i chwilę podsmaż
  • następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek
  • w tym czasie do osobnej miski włóż surowe mięso mielone
  • teraz przełóż wszystko z patelni do miski z mięsem
  • do miski wlej oliwę z oliwek
  • dopraw mięso solą, pieprzem i papryką
  • wbij do miski jajko i wszystko razem dokładnie wymieszaj
  • z otrzymanej masy uformuj około 6-8 kotletów
  • początkowo kotlety należy smażyć na dużym ogniu na rozgrzanym tłuszczu później zmniejszyć ogień i nadal smażyć przez około 5 minut w zależności od wielkości kotletów, smażone na zbyt dużym ogniu spalą się z wierzchu a w środku będą surowe
  • pomidory należy zmiksować blenderem ręcznym ("żyrafą") aby uzyskać gładką konsystencję i posypać tartym parmezanem
  • tak przygotowany sos podgrzewamy razem z kotletami
  • udekoruj pietruszką