Kotlety jajeczne Keto / Low Carb / Wege (980kcal)

Sycący i smakowity posiłek. Znakomicie smakują zarówno na ciepło, na zimno lub jako lunchbox do pracy. Z podanych skladników wychodzi 8 kotlecików w zależności od wielkości.

Makro można podbić sosami na bazie majonezu i śmietany oraz sałatką z dodatkiem oliwy.

Makro:

  • Białko: 52 g
  • Tłuszcz: 80 g
  • Węglowodany: 10 g

Składniki na jedną porcję:

  • 4 szt jajek ugotowanych na twardo
  • 2 szt surowe jajka
  • 50 g cebula
  • 50 g masło klarowane (około połowa zostanie policzona w makro)
  • 30 g mąka migdałowa
  • sól i pieprz
  • 20 g szpinak jako dodatek
  • 50 g pomidorki jako dodatek

Przepis:

  • ugotować na twardo 4 jajka a następnie posiekać w drobną kostkę (można też rozgnieść widelcem)
  • cebulę kroimy na drobną kostkę
  • teraz w jednej misce dokładnie wymieszać 2 surowe jajka oraz wcześniej pokrojone jajka, cebulę oraz przyprawy do smaku
  • opcjonalnie można dodać mąkę migdałową aby podpić tłuszcze
  • teraz wystarczy po prostu nakładać masę jajeczną łyżką w niewielkich porcjach na rozgrzany tłuszcz (masło klarowane) i przewracać delikatnie łopatką z jednej strony na drugą