Ketogeniczne bułki (620kcal)

Jeśli ktoś odczuwa brak pieczywa w swoim jadłospisie to w tym wpisie pokażę jak zrobić świetne bułki z mąki migdałowej, które zawierają jedynie kilka gramów węglowodanów.

Makro jeden bułki:

  • Białko: 24 g
  • Tłuszcz: 48 g
  • Węglowodany: 6.5 g

Składniki na 5 bułek:

  • 300 g mąki migdałowej
  • 60 g nasiona chia
  • 20 g siemię lniane
  • 20 g sezam
  • 3 szt jajko
  • 200 ml gorącej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis:

  • do jednej miski wsypujemy nasiona chia i zalewamy gorącą wodą, już po kilku minutach nasiona napęcznieją
  • następnie wbijamy do tego 3 jajka i całość blendujemy
  • do drugiej miski wsypujemy wszystkie pozostałe składniki suche: mąka, siemię, sezam, sól i proszek do pieczenia
  • dokładnie mieszamy
  • do suchych składników wlewamy wcześniej przygotowaną masę i znowu dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączom
  • formujemy bułki i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia
  • wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 40 minut