Keto zapiekanka meksykańska (890kcal)

Obiad bardzo szybki w wykonaniu niewymagający jakiś umiejętności kuchennych i bardzo sycący (ma tylko 4 g węglowodanów na porcję). Zapiekanka w stylu tex-mex na ostro, wypełniona mięsem a to wszystko przykryte żółtym serem.

Do tego dania jak i innych meksykańskich potraw polecam użyć takich przypraw: słodka papryka, ostra papryka, mielony kumin,
mielona kolendra, oregano, gorzkie kakao, suszona cebula, suszony czosnek, sól, świeżo z mielony czarny pieprz.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 50 g
  • Tłuszcz: 74 g
  • Węglowodany: 4 g

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g mięso mielone wołowe
  • 200 g pomidorów krojonych
  • 120 g ser cheddar
  • 50 g marynowane papryczki Jalapeno
  • 30 g masło klarowane
  • przyprawy do kuchni meksykańskiej

Przepis:

  • Wrzuć na patelnię masło klarowane i poczekaj aż się rozgrzeje
  • Następnie dodaj mięso i od czasu do czasu mieszaj
  • Dodaj pomidory i odczekaj aż woda odparuję a sos stanie się gęsty
  • Umieść usmażoną wołowinę w naczyniu żaroodpornym
  • Na wierzchu ułóż papryczki jalapeño i ser
  • Włóż do piekarnika na 15–20 minut lub do momentu uzyskania złoto-brązowego koloru na górze