Keto śniadanie jajko, sałatka, boczek + nasiona konopi
Posiłek został wzbogacony nowym składnikiem w mojej kuchni! Nasiona konopi, to jedne z najwartościowszych ziaren jakie możemy znaleźć. Po pierwsze są tłuste - ponad połowę ich masy stanowią tłuszcze i to w doskonałej proporcji omega-6 do omega-3. Dodatkowo stanowią bardzo dobre źródło białka. Białko konopne zawiera 20 niezbędnych aminokwasów, a stopniem przyswajalności zbliżone jest do zwierzęcego. Na koniec dodam, że nasiona konopi są wręcz przesycone minerałami! Na 100 g nasion przypada aż 700 mg magnezu i 1200 mg potasu. Przy takich ilościach, nie potrzebujesz już syntetycznych suplementów diety.
Makro:
- Białko: 35 g
- Tłuszcz: 72 g
- Węglowodany: 14 g
Składniki na jedną porcję:
- 2 szt jajko
- 100 g awokado
- 100 g pomidorki koktajlowe
- 70 g boczek
- 20 g olej lniany lub po prostu oliwa z oliwek
- 10 g nasiona konopi
- sól i pieprz
Przepis:
- gotujemy jajka
- awokado kroimy w kostkę a pomidorki na pół
- układamy wszystko na talerzu
- warzywa posypujemy nasionami konopi i skrapiamy oliwą
- dopraw solą i pieprzem