Keto śniadanie jajko, sałatka, boczek + nasiona konopi

Posiłek został wzbogacony nowym składnikiem w mojej kuchni! Nasiona konopi, to jedne z najwartościowszych ziaren jakie możemy znaleźć. Po pierwsze są tłuste - ponad połowę ich masy stanowią tłuszcze i to w doskonałej proporcji omega-6 do omega-3. Dodatkowo stanowią bardzo dobre źródło białka. Białko konopne zawiera 20 niezbędnych aminokwasów, a stopniem przyswajalności zbliżone jest do zwierzęcego. Na koniec dodam, że nasiona konopi są wręcz przesycone minerałami! Na 100 g nasion przypada aż 700 mg magnezu i 1200 mg potasu. Przy takich ilościach, nie potrzebujesz już syntetycznych suplementów diety.

Makro:

  • Białko: 35 g
  • Tłuszcz: 72 g
  • Węglowodany: 14 g

Składniki na jedną porcję:

  • 2 szt jajko
  • 100 g awokado
  • 100 g pomidorki koktajlowe
  • 70 g boczek
  • 20 g olej lniany lub po prostu oliwa z oliwek
  • 10 g nasiona konopi
  • sól i pieprz

Przepis:

  • gotujemy jajka
  • awokado kroimy w kostkę a pomidorki na pół
  • układamy wszystko na talerzu
  • warzywa posypujemy nasionami konopi i skrapiamy oliwą
  • dopraw solą i pieprzem