Keto sałatka ze szpinaku, truskawek i mozzarelli

Lekka sałatka ze szpinaku, truskawek i mozzarelli. Posypana orzechami i skropiona dressingiem jest idealna na podwieczorek lub kolację. Sprawdzi się, też jako dodatek do innych dań.

Pewnie większość z osób na diecie keto, spostrzega owoce, jako czyste węglowodany. Owszem, mają one więcej węglowodanów przyswajalnych w swoim składzie niż warzywa, jednak oprócz tego makroskładnika, dostarczają również witamin, minerałów.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 23 g
  • Tłuszcz: 56 g
  • Węglowodany: 23 g

Składniki na jedną porcje:

  • 50 g szpinak
  • 100 g mozzarella
  • 100 g truskawki
  • 30 g orzechy włoskie

Dressingiem:

  • 20 g oliwa z oliwek
  • 10 g miód
  • 5 g sok z cytryny
  • pieprz

Przepis:

  • przygotować dressing umieszczając wszystkie podane składniki w jednej miseczce
  • szpinak rozłożyć na talerzu
  • wyłożyć kawałki mozzarelli i przekrojone truskawki
  • orzechy drobno posiekać i posypać po sałatce
  • na końcu polać dressingiem