Keto pizza serowa

Ten spód do pizzy pojawił się już na tym blogu nie jeden raz. Dzięki temu przepisowi można zaspokoić fast-foodowe pragnienie.

Makro jeden porcji

  • Białko: 71 g
  • Tłuszcz: 86 g
  • Węglowodany: 12.6 g

Składniki na jedną porcję:
Ciasto:

  • 125 g ser mozzarella w zalewie
  • 60 g mąki migdałowej
  • 30 g mascarpone
  • 1 szt jajko
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatki:

  • 60 g passata pomidorowa
  • 50 g ser cheddar
  • 40 g ser permezan

Przepis:

  • nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (góra-dół)
  • w misce rozbełtaj jajko z dodatkiem soli
  • mozzarelle zetrzyj na grubych oczkach, rozgrzej patelnie i roztop ser
  • do sera dodaj 60g mąki migdałowej i mascarpone
  • całość mieszaj na małym ogniu aż połączą się składniki
  • wszystko przełóż do miski z jajkiem
  • całość dokładnie ugnieć rękami
  • przygotuj papier do pieczenia i wyłóż ciasto
  • włóż do piekarnika na 25 minut
  • wyjmij ciasto i posmaruj passatą, posyp serem
  • włóż znowu do piekarnika i piecz jeszcze przez 6 minut