Keto pizza serowa
Ten spód do pizzy pojawił się już na tym blogu nie jeden raz. Dzięki temu przepisowi można zaspokoić fast-foodowe pragnienie.
Makro jeden porcji
- Białko: 71 g
- Tłuszcz: 86 g
- Węglowodany: 12.6 g
Składniki na jedną porcję:
Ciasto:
- 125 g ser mozzarella w zalewie
- 60 g mąki migdałowej
- 30 g mascarpone
- 1 szt jajko
- 0,5 łyżeczki soli
Dodatki:
- 60 g passata pomidorowa
- 50 g ser cheddar
- 40 g ser permezan
Przepis:
- nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (góra-dół)
- w misce rozbełtaj jajko z dodatkiem soli
- mozzarelle zetrzyj na grubych oczkach, rozgrzej patelnie i roztop ser
- do sera dodaj 60g mąki migdałowej i mascarpone
- całość mieszaj na małym ogniu aż połączą się składniki
- wszystko przełóż do miski z jajkiem
- całość dokładnie ugnieć rękami
- przygotuj papier do pieczenia i wyłóż ciasto
- włóż do piekarnika na 25 minut
- wyjmij ciasto i posmaruj passatą, posyp serem
- włóż znowu do piekarnika i piecz jeszcze przez 6 minut