Keto miska z serem halloumi i warzywami (500kcal)
Jedna patelnia i 15 minut może wystarczyć, by przygotować pożywne i pyszne danie! Dominujący składnik tego dnia to ser halloumi. Cypryjski ser z mleka owczego lub z mieszanki owczego, koziego i krowiego od wieków produkowany według tej samej struktury. Jest znakiem rozpoznawczym cypryjskiej kuchni i tylko ten jeden kraj posiada prawo do jego produkcji. Dzięki zwartej strukturze i wysokiej temperaturze topienia ser halloumi idealnie nadaje się do grillowania (nie rozpłynie się), które nadaje mu dodatkowych walorów smakowych.
Makro:
- Białko: 24 g
- Tłuszcz: 41 g
- Węglowodany: 10 g
Składniki na dwie porcję:
- 200 g halloumi
- 100 g borkuły
- 100 g pieczarki
- 100 g cukinia
- 100 g pomidorki koktajlowe
- 15 g masło klarowane do smażenia
Przepis:
- gotujemy różyczki z brokuła przez około 5 minut w osolonej wodzie
- na jednej patelni smażymy najpierw pieczarki na maśle klarowanym, pieczarki doskonale wciągną cały tłuszcz do środka
- następnie podsmażamy ser halloumi
- następnie cukinię i pomidory
- na końcu dodajemy ugotowane brokuły
- układamy wszystko na talerzu