Keto miska z serem halloumi i warzywami (500kcal)

Jedna patelnia i 15 minut może wystarczyć, by przygotować pożywne i pyszne danie! Dominujący składnik tego dnia to ser halloumi. Cypryjski ser z mleka owczego lub z mieszanki owczego, koziego i krowiego od wieków produkowany według tej samej struktury. Jest znakiem rozpoznawczym cypryjskiej kuchni i tylko ten jeden kraj posiada prawo do jego produkcji. Dzięki zwartej strukturze i wysokiej temperaturze topienia ser halloumi idealnie nadaje się do grillowania (nie rozpłynie się), które nadaje mu dodatkowych walorów smakowych.

Makro:

  • Białko: 24 g
  • Tłuszcz: 41 g
  • Węglowodany: 10 g

Składniki na dwie porcję:

  • 200 g halloumi
  • 100 g borkuły
  • 100 g pieczarki
  • 100 g cukinia
  • 100 g pomidorki koktajlowe
  • 15 g masło klarowane do smażenia

Przepis:

  • gotujemy różyczki z brokuła przez około 5 minut w osolonej wodzie
  • na jednej patelni smażymy najpierw pieczarki na maśle klarowanym, pieczarki doskonale wciągną cały tłuszcz do środka
  • następnie podsmażamy ser halloumi
  • następnie cukinię i pomidory
  • na końcu dodajemy ugotowane brokuły
  • układamy wszystko na talerzu