Keto Lasagne ze szpinakiem i świeżą bazylią

Składniki na 4 porcje:

  • 2 opakowania szpinaku
  • 2 jajka
  • 1 małe pęczki świeżej bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • kostka sera mozzarella
  • 1 opakowanie ricotty
  • 2 puszki sosu pomidorowego
  • ½ średniej cebuli żółtej
  • czarny pieprz
  • extra virgin oliwa z oliwek
  • przyprawa włoska
  • sól

Przepis:

  • Rozgrzej piekarnik do 225°C.
  • Umyj, wysusz i posiekaj grubo szpinak (pomiń mycie, jeśli używasz szpinaku już umytego). Przełóż do dużej miski.
  • Obierz i posiekaj czosnek i cebulę.
  • Rozgrzej dużą patelnię żaroodporną na średnim ogniu.
  • Gdy patelnia jest gorąca, dodaj olej i rozprowadź go po dnie. Dodaj czosnek i cebulę do patelni; smaż, mieszając często, około 1 minuty.
  • Dodaj szpinak do patelni po garściach, czekając aż szpinak lekko zwiędnie, zanim dodasz kolejną garść. Zdejmij z ognia i odstaw. (Zachowaj miskę na później.)
  • Umieść sos pomidorowy, zioła włoskie i sól w średniej misce; wymieszaj i odstaw.
  • Umyj, wysusz i oderwij liście bazylii od łodyg, zwiń je wzdłuż i pokrój w cienkie paski.
  • Umieść ricottę, jajka i przyprawy w zachowanej misce; wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj ugotowany szpinak i połowę bazylii (zachowując resztę do dekoracji); wymieszaj.
  • Przetrzyj patelnię papierowymi ręcznikami i posmaruj dno olejem. Przełóż połowę gnocchi do patelni i rozłóż w jednolitej warstwie. Łyżką przełóż połowę mieszanki szpinak-ricotta, a następnie połowę sosu pomidorowego. Powtórz tę procedurę jeszcze raz, tworząc dwie warstwy.
  • Zetrzyj grubo mozzarellę i posyp ją na wierzchu warstw gnocchi.
  • Umieść patelnię w piekarniku i piecz, aż ser się roztopi, 10-15 minut.
Keto Lasagne ze szpinakiem i świeżą bazylią