Keto kulki rafaello (108kcal)

Makro jednej kulki:

  • Białko: 1 g
  • Tłuszcz: 11 g
  • Węglowodany: 3 g

Składniki na około 12 kulek:

  • 40 g masła
  • 5 g oleju kokosowego
  • 5 g mąki kokosowej
  • 100 g wiór kokosowych
  • 50 ml śmietany 30 % tłuszczu
  • 12 szt orzechów laskowych
  • aromat do ciast waniliowy (kilka kropelek)
  • erytrol (wg uznania)

Przepis:

  • masło i olej kokosowy muszą być miękkie, najlepiej w temperaturze pokojowej
  • do miski dodajemy odmierzone masło, olej kokosowy, śmietanę i erytrol.
  • mieszamy do otrzymania jednolitej masy.
  • następnie dodajemy większą część wiórek kokosowych (około 70 g), mąkę kokosową i aromat i znowu mieszamy
  • następnie formujemy kulki, wkładamy do środka orzech i obtaczamy je w wiórkach kokosowych (pozostałe 30 g)
  • wsadzamy kulki na kilkanaście minut do zamrażarki, następnie do lodówki.
  • przechowywać w lodówce