Keto deser z musem malinowym

Ten keto deser polecam zwłaszcza w okresie letnim gdy mamy dostępne świeże owoce jak malina, truskawka czy borówka. W okresie zimowym możemy użyć owoców mrożonych. Deser jest kremowy, lekki, nie za słodki, orzeźwiający, szybki i łatwy do przygotowania.

Makro jeden porcji:

  • Białko: 11 g
  • Tłuszcz: 81 g
  • Węglowodany: 24 g

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g mascarpone
  • 200 g maliny
  • 80 g wiórki kokosowe
  • 60 g śmietana 30%
  • erytrytol (opcjonalnie)
  • płatki migdałowe, czekolada, orzechy dla dekoracji

Przepis:

  • porządnie ubijamy śmietanę, mascarpone, kokos i erytrytol (opcjonalnie)
  • maliny podsmażamy na patelni do momentu, aż do uzyskania półpłynnej konsystencji, następnie schładzamy
  • do pucharków nakładamy kolejno mus, śmietankę ubitą z mascarpone i znowu mus
  • na koniec dekorujemy ulubionymi dodatkami (płatki migdałowe, orzechy, czekolada)
  • najlepiej schłodzić przed podaniem, ale można podawać również od razu