Keto chleb na bazie mąki migdałowej (200kcal)

Przed moją keto przygodą nie byłem wielkim fanem pieczywa. Za to teraz, bardzo chętnie przynajmniej raz w tygodniu piekę własny chleb. Taka przyjemność wymaga od nas 15 minut czasu + czas na wypiekanie w piekarniku.

Kilka kromek takiego chleba z samym masłem może stanowić pełnowartościowy i zbilansowany posiłek.

Jak większość moich chlebów... trzymamy po przestudzeniu w lodówce, ze względu na dużą wilgotność.

Makro jednej kromki:

  • Białko: 7 g
  • Tłuszcz: 17 g
  • Węglowodany: 2.6 g

Składniki na jeden chleb, około 10 kromek:

  • 3 szt jajko
  • 100 g mąka migdałowa
  • 50 g sezam łuskany
  • 60 g masło
  • 50 g nasiona słonecznika
  • 50 g babka jajowata
  • 250 ml lekko ciepłej wody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaskia łyżczeka soli

Przepis

  • w jednej misce wymieszaj zmielone siemię mąkę migdałową, sezam, słonecznik, babkę jajowatą, proszek do pieczenia i sól
  • w drugiej misce rozbełtaj jajka, wlej do nich ciepłą wodę, a następnie całość przelej do miski ze suchymi składnikami
  • masę odstawiamy na kilkanaście minut aż zgęstnieje
  • polecam wyłożyć formę papierem do pieczenia
  • rozlewamy masę do formy o wielkości około 20cm na 10cm
  • nagrzewamy piekarnik do 180C
  • pieczemy 40 minut