Keto Chili Con Carne (880kcal)

Do zrobienia tego dania używam mięsa mielonego wołowego, czerwonej fasoli i pomidorów z puszki. Chili con carne podaję najczęściej z ryżem z kalafiora.
Do podania można użyć też świeżej kolendry, limonki i gęstej śmietany.

Aby uzyskać idealny smak polecam użyć zestawu przypraw i ziół do tradycyjnej potrawy kuchni meksykańskiej, której głównymi składnikami papryka chili mielona, czosnek mielony, kolendra mielona, sól, cebula mielona, kmin rzymski mielony, papryka słodka, tymianek.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 52 g
  • Tłuszcz: 62 g
  • Węglowodany: 32 g

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g mięso mielone wołowe
  • 400 g pomidorów krojonych lub passata
  • 300 g kalafior
  • 200 g czerwona fasola
  • 100 g cebula
  • 50 g czerwona papryka
  • 50 g masło klarowane
  • papryka chili mielona, czosnek mielony, kolendra mielona, sól, cebula mielona, kmin rzymski mielony, papryka słodka, tymianek

Przepis:

  • na patelni rozpuść połowę masła klarowanego i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę
  • następnie dodaj mięso, przyprawy i od czasu do czasu mieszaj
  • dodaj pomidory i odczekaj aż woda odparuję, a sos stanie się gęsty
  • dodaj fasolę i pokrojoną w kostkę paprykę
  • potrawę dusimy około godzin, im dłużej, tym lepiej
  • kalafior dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach
  • na innej patelni rozpuść drugą połowę masła klarowanego
  • tarty kalafior przekładamy do patelnię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut