Keto burger z pieczarek portobello

Makro jednego burgera:

  • Białko: 56 g
  • Tłuszcz: 66 g
  • Węglowodany: 9.2 g

Składniki na jeden burger:

  • 200 g mięso mielone wołowe
  • 150 g pieczarki portobello (dwie duże sztuki)
  • 50 g mozarella
  • 50 g pomidor
  • 30 g cebula czerwona
  • 10 g oliwa z oliwek
  • 1 szt jajko
  • rukola
  • sól, pieprz, słodka papryka

Przepis:

  • oczyść pieczarki i odkrój nóżki z pieczarek
  • w miseczce wymieszaj oliwę z oliwek ze słodką papryką i solą
  • ułóż pieczarki na blaszce do pieczenia, kapeluszami do góry i nałóż pędzelkiem oliwę z przyprawami
  • zapiekaj około 15 minut w 200 stopniach
  • następnie na blaszce do pieczenia ułóż plastry pomidorów i połóż na niech plastry mozzarelli, zapiekaj około 5 minut w 200 stopniach
  • usmaż jajko na patelni
  • z mięsa mielonego uformuj burgery
  • usmaż kotlety na grillu lub na dobrze rozgrzanej patelni grillowej
  • układaj kolejno: pieczarka, rukola, mięso, jajko, pomidor z mozzarellą, pieczarka