Keto brownie

Brownie ketogeniczne najlepiej jeśli zawiera czekoladę z dużą zawartością kakao (co najmniej 85%), a zamiast cukru erytrytol. Ciasto wychodzi wilgotne i mocno czekoladowe. To keto ciasto zadowoli Twoje kubki smakowe!

Makro:

  • Białko: 12 g
  • Tłuszcz: 39 g
  • Węglowodany: 5 g

Składniki na około 8 kawałków:

  • 200 g czekolada gorzka 90%
  • 200 g masło
  • 100 g erytrolu
  • 20 g płatki migdałowe
  • 8 jajek
  • ekstrakt waniliowy
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Przepis:

  • czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej
  • dokładnie wymieszaj i ostudź
  • do ostudzonej czekolady dodaj żółtka, wanilię i erytrol
  • białka ubij na sztywno,
  • ubite białka dodaj do masy czekoladowej i delikatnie mieszaj
  • przelej ciasto do formy o boku około 22cm
  • górę ciasta udekoruj płatkami migdałowymi
  • piecz do 30 minut w 180 stopniach.