Keto bowl z pastrami z wołowiny

Pożywna keto sałatka z wołowiną stanowi świetną propozycję obiadową. Można do niej wykorzystać inne składniki zalegające w lodówce. Wołowinę do tego dania należy przyrządzić według własnych upodobań, lub można zamienić na kupne pastrami, ale wydaje mi się, że to nie to samo.

Makro:

  • Białko: 64 g
  • Tłuszcz: 76 g
  • Węglowodany: 13 g

Składniki na jedną porcję:

  • 150 g pastrami z wołowiny
  • 80 g kalafior
  • 80 g pieczarki
  • 50 g kiełbasa chorizo
  • 50 g pomidory koktajlowe
  • 20 g czerwona cebula
  • 20 g szpinak
  • 10 g masło klarowane do smażenia
  • 5 g sezam łuskany
  • sól i pieprz

Składniki na sos serowy:

  • 80 g śmietanka 30%
  • 40 g ser cheddar
  • papryka słodka mielona, curry

Przepis:

  • gotujemy różyczki z kalafiora przez około 10 minut w osolonej wodzie
  • smażymy pieczarki na maśle klarowanym, pieczarki doskonale wciągną cały tłuszcz do środka
  • następnie podsmażamy kiełbasę chorizo
  • układamy wszystkie składniki na talerzu i posypujemy sezamem
  • do rondelka wlej śmietanę i podgrzewaj ją chwilę, by śmietana prawie się zagotowało
  • dodaj tarty ser i zmniejsz moc palnika
  • dodaj odrobinę mielonej papryki i curry
  • mieszaj całość powoli drewnianą łyżką lub rózgą kuchenną