Karkówka pieczona w kapuście kiszonej Keto / Low Carb (860kcal)

Pyszne danie obiadowe na każda okazje. Moim zdaniem kapusta kiszona to idealny dodatek do karkówki. W połączeniu ze sobą tworzą pyszne i aromatyczne danie. Dla gości, którzy nie są na keto możemy serwować zarówno z ziemniakami, jak i chlebem. To danie wymaga kilku minut przygotowania, ponieważ wystarczy wstawić całość do piekarnika i czekać, aż wszystko sobą przejdzie. Świetna propozycja na świąteczny obiad.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 40 g
  • Tłuszcz: 75 g
  • Węglowodany: 4 g

Składniki na dwie porcje:

  • 400 g karkówka wieprzowa
  • 400 g kapusta kiszona
  • 50 g oliwa z oliwek
  • 50 g masło
  • 250 ml bulion (lub woda)

Przepis:

  • kapustę kiszoną włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem (lub wodą), dodać listek laurowy, angielskie ziele
  • karkówkę natrzeć oliwą i przyprawami takimi jak: papryka słodka, ostra, czosnek, tymianek, majeranek
  • przed włożeniem do piekarnika na każdy kawałek karkówko można położyć kawałek masła
  • nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy około 90 minut pod przykryciem
  • pokrywę naczynia zdejmujemy 15 minut przed końcem