Kalafior z indykiem, kolendrą, awokado i jogurtem

Składniki na 4 porcje:

  • 1 awokado
  • 2 średnie głowy kalafiora
  • kostka sera cheddar
  • 1 mała gałązka kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • 800g mielonego indyka
  • 1 limonka
  • ½ szklanki naturalnego jogurtu greckiego
  • 2 pomidory
  • pieprz czarny
  • mielona papryka chili
  • kumin mielony
  • extra virgin oliwa z oliwek
  • sól

Przepis:

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż dużą blachę do pieczenia folią aluminiową (dla łatwiejszego czyszczenia).
  • Umyj i osusz świeże warzywa.
  • Usuń liście i grube łodygi z każdej główki kalafiora, a następnie pokrój na kawałki wielkości kęsa. Przełóż na blachę do pieczenia, polej olejem i dopraw solą i pieprzem. Potrząsaj, aby wszystko dokładnie pokryć, a następnie rozłóż w jednej warstwie.
  • Umieść kalafior w piekarniku (nie musi być całkowicie nagrzany) i piecz, mieszając raz, aż stanie się złoty i miękki widelcem, około 15 minut.
  • Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, obierz i drobno posiekaj czosnek.
  • Gdy patelnia jest gorąca, dodaj olej i potrząsaj, aby pokryć dno. Dodaj mięso mielone i przyprawy; smaż, rozdrabniając mięso łyżką, aż będzie brązowe i nie będzie już różowe, 5-7 minut. Dodaj czosnek i zdejmij z ognia.
  • Podczas gdy mięso się smaży, pokrój pomidory w drobną kostkę i umieść na dużej talerzy.
  • Przytnij zielone cebule i pokrój wzdłuż na ¼-calowe kawałki. Dodaj na talerz z pomidorami.
  • Ostrzyj liście kolendry z łodyg; odrzuć łodygi i drobno posiekaj liście. Dodaj na talerz.
  • Podziel i usuń pestki z awokado. Pokrój cienko, nadal w skórce, a następnie wyciągnij łyżką. Dodaj na talerz.
  • Zetrzyj grubo ser cheddar.
  • Gdy kalafior będzie gotowy, ułóż na nim równą warstwę mięsa mielonego i sera. Wróć do piekarnika i piecz, aż ser się roztopi i mięso się podgrzeje, około 3 minut.
  • Podczas gdy, pokrój limonkę na ćwiartki.
Kalafiorami z indykiem, kolendrą, awokado i jogurtem