Jajka w sosie koperkowo-musztardowym bez mąki (820kcal)

Już kiedyś wspominałem, że jajka królują w diecie ketogenicznej w najróżniejszych postaciach. Przedstawiam jeszcze jedno danie na bazie jajek.

Sam sos nada się również do pieczonych lub smażonych ryb, ale również do mięsa czy jajek. Jest niskowęglowodanowy, stąd idealny jako dodatek do ketogenicznych dań.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 33 g
  • Tłuszcz: 74 g
  • Węglowodany: 6.5 g

Składniki na dwie porcję:

  • 8 szt jajek ugotowanych na twardo
  • 200 g śmietanka 30%
  • 50 g majonez
  • 30 g musztarda
  • 20 g koperek (1 pęczek)
  • sól i pieprz

Przepis:

  • ugotować na twardo jajka
  • koperek posiekaj
  • teraz w jednej misce dokładnie wymieszaj śmietanę, majonez, musztardę i posiekany koperek
  • przypraw solą i pieprzem
  • podgrzej sos przed nałożeniem porcji