Jajecznica z fasolką szparagową i awokado
Kolejny pomysł na keto śniadanie lub kolację. Poza jajkami i awokado, została wykorzystana fasolka szparagowa, która jest doskonałym dodatkiem do potraw na diecie keto. Można ją spożywać na surowo, gotowaną w wodzie, gotowaną na parze, smażoną, lub pieczoną w pysznej zapiekance. Dodatkowo jest cennym źródłem wielu witamin i składników odżywczych m.in. witamin A, z grupy B, C, E, błonnika, przeciwutleniaczy czy magnezu.
Makro:
- Białko: 29 g
- Tłuszcz: 56 g
- Węglowodany: 13 g
Składniki na jedną porcję:
- 150 g fasolka szparagowa zielona
- 100 g awokado
- 20 g masło klarowane
- 3 szt jajko
- 3 g sezam łuskany
- 3 g siemię lniane
- sól i pieprz
Przepis:
- fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie
- na patelni roztapiamy masło klarowane i smażymy jajecznicę
- awokado przekrawamy na pół i miąższ wyjmujemy łyżką
- posypujemy całość nasionami lnu i łuskanym sezamem