Jajecznica z fasolką szparagową i awokado

Kolejny pomysł na keto śniadanie lub kolację. Poza jajkami i awokado, została wykorzystana fasolka szparagowa, która jest doskonałym dodatkiem do potraw na diecie keto. Można ją spożywać na surowo, gotowaną w wodzie, gotowaną na parze, smażoną, lub pieczoną w pysznej zapiekance. Dodatkowo jest cennym źródłem wielu witamin i składników odżywczych m.in. witamin A, z grupy B, C, E, błonnika, przeciwutleniaczy czy magnezu.

Makro:

  • Białko: 29 g
  • Tłuszcz: 56 g
  • Węglowodany: 13 g

Składniki na jedną porcję:

  • 150 g fasolka szparagowa zielona
  • 100 g awokado
  • 20 g masło klarowane
  • 3 szt jajko
  • 3 g sezam łuskany
  • 3 g siemię lniane
  • sól i pieprz

Przepis:

  • fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie
  • na patelni roztapiamy masło klarowane i smażymy jajecznicę
  • awokado przekrawamy na pół i miąższ wyjmujemy łyżką
  • posypujemy całość nasionami lnu i łuskanym sezamem