Indyk w sosie pomidorowym z ryżem z kalafiora

Mięso duszone na wolnym ogniu jest delikatne i soczyste, a dodatkowo przesiąknięte świeżym aromatem pietruszki i innych przypraw.

Makro:

  • Białko: 68 g
  • Tłuszcz: 30 g
  • Węglowodany: 17 g

Składniki na dwie porcje:

  • 500 g pierś z indyka
  • 400 g passata pomidorowa
  • 400 g kalafior
  • 50 g masło klarowane
  • 20 g suszone pomidory
  • natka pietruszka
  • sól, pieprz, oregano, papryka słodka

Przepis:

  • pierś z indyka umyj, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski
  • do miski z mięsem dodaj wszystkie przyprawy - dokładnie wymieszaj i odstaw
  • na patelni rozpuść połowę masła klarowanego i podsmaż mięso z każdej strony
  • na patelnię wlej passatę, dodaj suszone pomidory i udekoruj natką pietruszki
  • dusimy pod przykryciem przez kilkanaście minut
  • kalafior dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach
  • na innej patelni rozpuść drugą połowę masła klarowanego
  • tarty kalafior przekładamy na patelnię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut