Indyjski kurczak maślany w wersji keto (900kcal)

Do przygotowania potrawy koniecznie potrzebna jest mieszanka przypraw Garam Masala. Znajdziecie ją w większych marketach.

Makro jeden porcji:

  • Białko: 52 g
  • Tłuszcz: 70 g
  • Węglowodany: 12 g

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g mięso z piersi z kurczaka
  • 400 g pomidorów Pelati (w puszce)
  • 150 g śmietanka 36%
  • 40 g masło klarowane do smażenia
  • 20 g oliwa z oliwek
  • 2 szt ząbek czosnku
  • 1 łyżczeka przyprawy Gram masala
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z limonki
  • imbir
  • 20 g migdały blanszowane
  • liście pietruszki

Przepis:

Najpierw mięso:

  • pierś z kurczaka umyj, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski
  • do miski z mięsem dodaj oliwę, przeciśnięty czosnek, przyprawę garam masala, imbir, sok z limonki, sól i pieprz dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin
  • na patelni rozpuść połowę masła klarowanego (20g)
  • dodaj zamarynowanego kurczaka i podsmaż wraz z marynatą kilka minut

Teraz sos:

  • na innej patelni rozpuść drugą połowę masła klarowanego (20g) i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę,
  • następnie dodaj mąkę migdałową, wymieszaj i podsmaż przez kolejną minutę.
  • dodaj pomidory Pelati pokrojone na mniejsze kawałki i przełóż wraz z sokiem na patelnię
  • powstały sos zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji
  • następnie przełóż usmażone kawałki kurczaka do sosu
  • na koniec dodaj śmietankę 36% (warto ją najpierw zahartować)
  • całość podgrzewaj na wolnym ogniu około 10 minut.
  • udekoruj porcję migdałami i pietruszką