Halibut zawinięty w bekon z sałatką z brukselki z cytryną

Składniki na 4 porcje:

  • ¼ szklanki migdałów, pokrojonych
  • 8 plastrów boczku
  • 1 funt brukselki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ½ funta filet z halibuta
  • 1 cytryna
  • 2 uncje sera Parmesan
  • czarny pieprz
  • extra virgin oliwa z oliwek
  • sól
  • tymianek, suszony

Przepis:

  • Rozgrzej piekarnik do 400°F.
  • Umyj, wysusz i wyciśnij sok z cytryny do dużej miski.
  • Obierz i drobno posiekaj czosnek; dodaj do miski z sokiem z cytryny, olejem, solą i pieprzem. Utrzyj, aby połączyć dressing i odstaw.
  • Przygotuj halibuta, wytnij na porcje (jeśli to konieczne) i przenieś na blachę do pieczenia. Posyp przyprawami, a następnie owiń każdą porcję 2 plasterkami boczku; polej olejem.
  • Umieść blachę w piekarniku i piecz aż ryba będzie prawie ugotowana, około 12 minut.
  • W międzyczasie umyj, wysusz i cienko pokrój brukselkę w poprzek; dodaj do miski z dressingiem.
  • Drobno zetrzyj parmezan i dodaj do miski.
  • Dodaj migdały do miski, wymieszaj sałatkę i odstaw.
  • Gdy ryba będzie prawie ugotowana, zmień ustawienie piekarnika na grzanie na wysokich obrotach i kontynuuj pieczenie, aż boczek będzie chrupki, a ryba ugotowana, około 5 minut.
  • Aby podawać, podziel halibuta i sałatkę z brukselką między talerze. Smacznego!
Halibut zawinięty w bekon z sałatką z brukselki z cytryną