Góralska keto pizza na spodzie z Mozzarelli (1200kcal)

Jeszcze jeden pomysł na keto pizzę. Ostatnio bardzo popularny przepis na spód do pizzy w keto społeczności.

Makro jeden porcji

  • Białko: 70 g
  • Tłuszcz: 99 g
  • Węglowodany: 13 g

Składniki na jedną porcję:
Ciasto:

  • 125 g ser mozzarella w zalewie
  • 60 g mąki migdałowej
  • 30 g mascarpone
  • 1 szt jajko
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatki:

  • 60 g ser typu oscypkowego
  • 20 g salami
  • 20 g ser żółty tarty
  • 20 g passata pomidorowa

Przepis:

  • nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (góra-dół)
  • w misce rozbełtaj jajko z dodatkiem soli
  • mozzarelle zetrzyj na grubych oczkach, rozgrzej patelnie i roztop ser
  • do sera dodaj 60g mąki migdałowej i mascarpone
  • całość mieszaj na małym ogniu aż połączą się składniki
  • wszystko przełóż do miski z jajkiem
  • całość dokładnie ugnieć rękami
  • przygotuj papier do pieczenia i wyłóż ciasto
  • włóż do piekarnika na 25 minut
  • wyjmij ciasto i posmaruj passatą, rozłóż pozostałe składniki
  • włóż znowu do piekarnika i piecz jeszcze przez 8 minut