Frittata ze szpinakiem i fetą

Aby zrobić frittatę zapiekaną w piekarniku, będzie potrzebna forma lub patelnia z odpinaną rączką. Do tego przepisu można wykorzystać inne składniki, które zalegają w lodówce.

Makro:

  • Białko: 47 g
  • Tłuszcz: 76 g
  • Węglowodany: 6 g

Składniki na jedną porcję:

  • 100 g ser feta
  • 50 g pomidorki rzymskie
  • 30 g śmietana 30%
  • 30 g szpinak
  • 10 g masło klarowane
  • 4 szt jajko
  • sól i pieprz

Przepis:

  • do miski wbijamy jajka, następnie wlewamy śmietankę, przyprawiamy i mieszamy
  • formę, w której będziemy zapiekać frittatę polecam nasmarować tłuszczem (masło klarowane)
  • do formy przekładamy składniki i zalewamy masą jajeczną
  • pieczemy 15-20 minut w 180C