Frittata z piekarnika Keto / Low Carb (840kcal)

Aby zrobić frittatę zapiekaną w piekarniku, potrzebujesz użyć metalowej formy lub patelni z odpinaną rączką.

Można wykorzystać wszystko co zalega w lodówce, w moim przypadku padło na pieczarki, salami i szpinak.

Makro:

  • Białko: 48 g
  • Tłuszcz: 68 g
  • Węglowodany: 10 g

Składniki na jedną porcję:

  • 100 g pieczarki
  • 50 g śmietana 30%
  • 50 g szpinak
  • 40 g salami
  • 20 g masło klarowane
  • 4 szt jajko
  • 1 szt cebula szalotka
  • sól i pieprz

Przepis:

  • na patelni roztapiamy masła klarowane
  • dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki (pieczarki doskonale wciągną całe masło)
  • smażmy kilka minut
  • do tej samej patelni dodajemy szpinak i chwilkę wszystko razem podsmażamy
  • do osobnej miski wbijamy jajka, następnie wlewamy śmietankę, przyprawiamy i mieszamy
  • formę, w której będziemy zapiekać frittatę polecam nasmarować tłuszczem (ja użyłem dodatkowo 10 g masła klarowanego)
  • do formy przekładamy podsmażone składniki, zalewamy masą jajeczną a na góre kładziemy plastry salami
  • pieczemy maksymalnie 15 minut w 180C