Frittata z piekarnika Keto / Low Carb (840kcal)
Aby zrobić frittatę zapiekaną w piekarniku, potrzebujesz użyć metalowej formy lub patelni z odpinaną rączką.
Można wykorzystać wszystko co zalega w lodówce, w moim przypadku padło na pieczarki, salami i szpinak.
Makro:
- Białko: 48 g
- Tłuszcz: 68 g
- Węglowodany: 10 g
Składniki na jedną porcję:
- 100 g pieczarki
- 50 g śmietana 30%
- 50 g szpinak
- 40 g salami
- 20 g masło klarowane
- 4 szt jajko
- 1 szt cebula szalotka
- sól i pieprz
Przepis:
- na patelni roztapiamy masła klarowane
- dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki (pieczarki doskonale wciągną całe masło)
- smażmy kilka minut
- do tej samej patelni dodajemy szpinak i chwilkę wszystko razem podsmażamy
- do osobnej miski wbijamy jajka, następnie wlewamy śmietankę, przyprawiamy i mieszamy
- formę, w której będziemy zapiekać frittatę polecam nasmarować tłuszczem (ja użyłem dodatkowo 10 g masła klarowanego)
- do formy przekładamy podsmażone składniki, zalewamy masą jajeczną a na góre kładziemy plastry salami
- pieczemy maksymalnie 15 minut w 180C