Frittata z oliwkami Keto / Low Carb (780kcal)

Włoskie keto śniadanie.

Makro:

  • Białko: 46 g
  • Tłuszcz: 63 g
  • Węglowodany: 6.6 g

Składniki na jedną porcję:

  • 60 g ser Cheddar
  • 50 g papryka czerwona
  • 50 g pomidory rzymskie
  • 20 g olej kokosowy
  • 10 g oliwki czarne
  • 4 szt jajko
  • sól i pieprz

Przepis:

  • do miski wbijamy jajka, dodajemy olej kokosowy, przyprawiamy i dokładnie roztrzepujemy (można użyć blendera lub miksera)
  • formę, w której będziemy zapiekać frittatę polecam nasmarować tłuszczem (można użyć dodatkowo 5 g masła klarowanego lub papieru do pieczenia)
  • warzywa i oliwki kroimy na mniejsze kawałki
  • do formy przekładamy składniki i zalewamy masą jajeczną
  • posypujemy tartym serem
  • pieczemy 25 minut w 180C