Frittata z oliwkami Keto / Low Carb (780kcal)
Włoskie keto śniadanie.
Makro:
- Białko: 46 g
- Tłuszcz: 63 g
- Węglowodany: 6.6 g
Składniki na jedną porcję:
- 60 g ser Cheddar
- 50 g papryka czerwona
- 50 g pomidory rzymskie
- 20 g olej kokosowy
- 10 g oliwki czarne
- 4 szt jajko
- sól i pieprz
Przepis:
- do miski wbijamy jajka, dodajemy olej kokosowy, przyprawiamy i dokładnie roztrzepujemy (można użyć blendera lub miksera)
- formę, w której będziemy zapiekać frittatę polecam nasmarować tłuszczem (można użyć dodatkowo 5 g masła klarowanego lub papieru do pieczenia)
- warzywa i oliwki kroimy na mniejsze kawałki
- do formy przekładamy składniki i zalewamy masą jajeczną
- posypujemy tartym serem
- pieczemy 25 minut w 180C