Frittata meksykańska z papryką, cheddarem i awokado

Składniki na 4 porcje:

  • 2 awokado
  • 100g  sera cheddar
  • 12 jaj
  • szczypiorek
  • 2 papryczki jalapeño
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula czerwona
  • pieprz
  • przyprawa chili
  • kumin mielony
  • oliwa z oliwek
  • sól

Przepis:

  • Umyj i wysusz świeże warzywa.
  • Rozgrzej piekarnik
  • Podziel papryki wzdłuż na ćwiartki; usuń i odrzuć szypułki, nasiona i błony. Pokrój ćwiartki wzdłuż na małe paseczki i przełóż do średniej miski.
  • Podziel jalapeño wzdłuż na ćwiartki; usuń i odrzuć szypułki, nasiona i błony. Drobno posiekaj papryczki i dodaj do miski z paprykami.
  • Rozgrzej odporną na działanie ciepła patelnię na średnim ogniu.
  • Odetnij i odrzuć końce cebuli i usuń zewnętrzną warstwę; podziel cebulę wzdłuż na ćwiartki, a następnie cienko pokrój wzdłuż. Dodaj do miski z paprykami.
  • Odetnij i odrzuć końce zielonych cebulek; pokrój cebulki wzdłuż na ¼-calowe kawałki pod kątem. Przełóż do małej miski.
  • Gdy patelnia jest gorąca, dodaj oliwę z oliwek i obróć, aby pokryć dno.
  • Dodaj papryki, cebulę i około ¾ zielonych cebulek (zostaw resztę do dekoracji) do patelni; dopraw chili, kuminem, solą i pieprzem. Smaż, często mieszając, aż warzywa zmiękną, od 4 do 6 minut.
  • Grubo zetrzyj ser cheddar.
  • W dużej misce wymieszaj i wymieszaj cheddar, jajka, sól i pieprz.
  • Wlej mieszaninę jajek do patelni. Trzymając patelnię jedną ręką, podnieś brzegi frittaty łopatką i pozwól jajkom płynąć podczas pierwszych kilku minut gotowania. Smaż aż większość frittaty będzie ustawiona, ale góra będzie jeszcze płynna, od 4 do 5 minut.
  • Podziel awokado wzdłuż na pół, usuń pestkę, cienko pokrój.
  • Przenieś patelnię do piekarnika i grilluj aż góra będzie ustawiona i lekko przyrumieniona.
Frittata meksykańska z papryką, cheddarem i awokado.