Filet z halibuta zapiekany z pomidorami i pietruszką Keto / Low Carb

Jedną z ryb bogatych w tłuszcze jest halibut. Dlatego też nie ma potrzeby używania dużych ilości tłuszczu do upieczenia tej ryby. Jako dodatek do zapiekania idealnie sprawdza się pomidor i pietruszka (pietruszkę można wymienić na koperek).

Makro jednej porcji:

  • Białko: 51 g
  • Tłuszcz: 25 g
  • Węglowodany: 6 g

Składniki na dwie porcje:

  • 500 g halibut
  • 300 g pomidor
  • 40 g oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Przepis:

  • filety z halibuta dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • delikatnie smarujemy je oliwą z oliwek
  • każdy z kawałków posypujemy pieprzem i solą z obydwu stron
  • następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i pokrywamy je siekaną natką pietruszki oraz plastrami pomidora
  • wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C
  • pieczemy bez przykrycia