Faszerowane cukinie mięsem mielonym

Jak przygotować faszerowane cukinie mięsem mielonym. Oto ketogeniczne danie szybkie, łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze smaczne.

Makro jednej porcji

  • Białko: 49 g
  • Tłuszcz: 66 g
  • Węglowodany: 8 g

Składniki na dwie porcje:

  • 500 g cukinia (dwie średnie cukinie)
  • 400 g mięso mielone wołowe
  • 100 g tarty cheddar
  • 20 g masło klarowane
  • 2 szt ząbek czosnku
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka, zioła prowansalskie, chili
  • szczypiorek (opcjonalnie)

Przepis:

  • cukinie myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy środek
  • wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180C na około 15 minut
  • na maśle klarowanym podsmażamy mięso mielone
  • dodajemy do mięsa przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek
  • faszerujemy nasze cukinie, posypujemy tartym serem i wkładamy jeszcze na 15 minut do piekarnika
  • po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem