Dorsz w sosie curry Keto

Do tego przepisu można wybrać inną rybę. Morszczuk, dorsz, halibut, mintaj – postawcie na tę, która najlepiej wygląda w sklepie.

Makro jeden porcji:

  • Białko: 38 g
  • Tłuszcz: 50 g
  • Węglowodany: 7 g

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g filet z dorsza
  • 400 g mleczko kokosowe
  • 50 g szpinak
  • 20 g masło klarowane do smażenia
  • 30 g żółta pasta curry
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Przepis:

  • rybę pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem
  • rozgrzać dużą patelnię i na maśle klarowanym obsmażyć z dwóch stron rybę, odłożyć na bok
  • na tę samą patelnię wlać mleko kokosowe, dodać pastę curry i gotować przez kilka minut
  • ponownie dodać rybę na patelnie, polewając rybę z wierzchu sosem
  • na koniec dodać szpinak i zanurzyć go w sosie
  • skropić limonką lub cytryną