Chleb ketogeniczny na bazie majonezu z ziarnami (kromka 170kcal) 🍞

Kolejny przepis na chleb, który w smaku nie odbiega od tradycyjnego chleba.
Chleb bogaty w białko i tłuszcze z bardzo małą ilością węglowodanów.

Idealany jako prowiant na wycieczkę ⛰️⛰️⛰️

Makro jednej kromki:

  • Białko: 5 g
  • Tłuszcz: 15 g
  • Węglowodany: 2 g

Składniki na jeden chleb, około 12 kromek:

  • 5 szt jajko
  • 150 g majonez
  • 30 g mąka migdałowa
  • 20 g mąka kokosowa
  • 20 g siemię lniane
  • 20 g babka jajowata
  • 20 g nasiona słonecznika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżczeka soli

Przepis:

  • do jednej miski lub garnką dodajemy wszystki składniki na chleb, osobiście dodałem wszystko w takiej kolejności jak na liście składników
  • miksujemy na gładką masę
  • masę odstawiamy na kilkanaście minut aż zgęstnieje
  • polecam wyłożyć formę papierem do pieczenia
  • przelewamy masę do formy o wielkości około 20cm na 10cm
  • nagrzewamy piekarnik do 180C termoobieg
  • pieczemy 40 minut