Burger na niskowęglowodanowym pieczywie (1237kcal)

Najpierw bułki niskowęglowodanowe z tego przepisu.
Poźniej już tylko robimy kotlet wołowy i dodajemy ulubione dodatki do burgerów. U mnie padło na ser Cheddar, jajko, majonez i czerwoną cebule.

Makro jednego burgera (wraz z bułką):

  • Białko: 70 g
  • Tłuszcz: 95 g
  • Węglowodany: 8 g

Składniki na 2 kotlety na burgery:

  • 400 g mięso wołowe mielone
  • 50 g cebula czerwona
  • 10 g oliwa
  • 1 szt jajko
  • 1 szt ząbek czosnku
  • sól, pieprz, inne przyprawy

Pozostałe składniki:

  • 2 szt bułki z tego przepisu
  • 2 szt jajko
  • 50g cebula czerwona
  • 50 g ser Cheddar
  • 30 g majonez

Przepis:

  • cebulę obierz i bardzo drobno poszatkuj, dodaj ją do miski ze zmielonym mięsem
  • wbij jedno jajko
  • wlej oliwę z oliwek
  • dodaj przeciśnięty czosnek
  • przypraw solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami
  • masę mięsną mieszamy przez przynajmniej kilka minut, aż będzie jednolita
  • usmaż kotlety na grillu lub na dobrze rozgrzanej patelni grillowej
  • posmaruj bułkę majonezem, połóż ser, następnie mięso i samą górę daj jajko sadzone i cebulkę