Burger na niskowęglowodanowym pieczywie (1237kcal)
Najpierw bułki niskowęglowodanowe z tego przepisu.
Poźniej już tylko robimy kotlet wołowy i dodajemy ulubione dodatki do burgerów. U mnie padło na ser Cheddar, jajko, majonez i czerwoną cebule.
Makro jednego burgera (wraz z bułką):
- Białko: 70 g
- Tłuszcz: 95 g
- Węglowodany: 8 g
Składniki na 2 kotlety na burgery:
- 400 g mięso wołowe mielone
- 50 g cebula czerwona
- 10 g oliwa
- 1 szt jajko
- 1 szt ząbek czosnku
- sól, pieprz, inne przyprawy
Pozostałe składniki:
- 2 szt bułki z tego przepisu
- 2 szt jajko
- 50g cebula czerwona
- 50 g ser Cheddar
- 30 g majonez
Przepis:
- cebulę obierz i bardzo drobno poszatkuj, dodaj ją do miski ze zmielonym mięsem
- wbij jedno jajko
- wlej oliwę z oliwek
- dodaj przeciśnięty czosnek
- przypraw solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami
- masę mięsną mieszamy przez przynajmniej kilka minut, aż będzie jednolita
- usmaż kotlety na grillu lub na dobrze rozgrzanej patelni grillowej
- posmaruj bułkę majonezem, połóż ser, następnie mięso i samą górę daj jajko sadzone i cebulkę