Bułki migdałowe, bez drożdży i mąki pszennej (340kcal)

Do pieczywa używam często babki jajowatej, która ma zbawienny wpływ na pracę i oczyszczanie naszych jelit. W diecie ketogenicznej idealnie sprawdza się jako zagęstnik czy spulchniacz właśnie do bułek czy innych potraw.
Do przygotowania keto bułek przyda się również blender, aby zmielić migdały i siemię lniane. Świetnie sprawdzą się na diecie niskowęglowodanowej jak keto, ponieważ mają one bardzo małą zawartość węglowodanów (głównie jest to błonnik).

Makro jednej kromki:

  • Białko: 19 g
  • Tłuszcz: 26 g
  • Węglowodany: 3.3 g

Składniki na dwie bułki:

  • 3 szt jajko
  • 40 g mąka migdałowa
  • 20 g siemię lniane
  • 10 g babka jajowata
  • 5 g nasiona słonecznika
  • 5 g sezam łuskany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 płaskiej łyżczeki soli

Przepis

  • w jednej misce wymieszaj zmielone siemię lniane, mąkę migdałową, sezam, słonecznik, babkę jajowatą, proszek do pieczenia i sól
  • w dugiej misce rozbełtaj jajka, a następnie całość przelej do miski ze suchymi składnikami
  • masę odstawiamy na kilkanaście minut aż zgęstnieje
  • formujemy bułki
  • opcjonalnie posypujemy nasionami
  • nagrzewamy piekarnik do 180C
  • pieczemy 25 minut